VISIE GASTOUDER HOORN

Bij mijn gastouderopvang staat de basisveiligheid van het kind centraal. Door het creëren van een veilige en warme omgeving met een stevige vertrouwensband, kan jouw kind zich optimaal ontwikkelen. Elk kind verdient aandacht, liefde, tijd en ruimte om zelfstandig te worden en ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Daarom is gehechtheid, oftewel de affectieve band met een opvoeder, een fundamenteel onderdeel van de sociaal-emotionele ontwikkeling. Rust, reinheid en regelmaat zijn ook belangrijke aspecten van de basisveiligheid, die je terugziet in de opvang die ik bied. Mijn duidelijke dagritme met vaste bezigheden zoals spelletjes, knutselen, voorlezen, koken en andere activiteiten, zorgt voor de nodige structuur en balans tussen inspanning en ontspanning.

Bij mijn gastouderopvang draait alles om het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen door middel van de juiste activiteiten en mogelijkheden. Spel is daarbij onmisbaar en kinderen hebben van nature een drang om te spelen en te ontdekken. Bij mijn opvang krijgen ze daar dan ook alle ruimte voor. Ze kunnen zich volledig uitleven en ontwikkelen op zowel lichamelijk als innerlijk vlak. Door te spelen ontwikkelen ze hun motoriek, zintuigen, sociale vaardigheden, concentratievermogen, doorzettingsvermogen en oplossingsgericht vermogen.

Ik bied veilig spelmateriaal aan dat verschillende ontwikkelingsgebieden aanspreekt, zoals nabootsing, motoriek, zintuigen en fantasie. Daarnaast bied ik verschillende uitdagende activiteiten aan die passen bij de ontwikkelingsfases en interesses van de kinderen. Zo krijgen ze de kans om te ontdekken en te leren op een speelse en uitdagende manier. Ik vind het belangrijk om in mijn gastouderopvang een omgeving te creëren waar kinderen kunnen beleven en ontdekken. 

Als gastouderopvang vind ik buiten spelen erg belangrijk. Het geeft kinderen de vrijheid en ruimte om te ontdekken en te groeien, zodat zij weerbaarder worden en zich verbinden met de natuur. Elke dag bied ik de kinderen daarom een moment om lekker buiten te spelen en samen gaan we op ontdekkingstocht. In de buurt van mijn opvang hebben we een prachtig park waar we regelmatig naartoe gaan om nieuwe ervaringen op te doen en de natuur te ontdekken. Hierbij maken we gebruik van natuurlijke materialen, zoals zand, water, stenen en takken, die het kind uitnodigen om zijn fantasie te gebruiken. Elk seizoen biedt ons bovendien nieuwe schatten aan spelmateriaal, zoals kastanjes, eikels, bladeren, bloemen en dennenappels.