Waarom Gastouder hoorn?

Ik werk met thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Bij elk thema bied ik ontwikkelingsgerichte activiteiten aan. De activiteiten zijn gevarieerd: spel, spel in themahoek, ontdekken, creatief bezig zijn, voorlezen, expressie en bewegen. Kinderen ontwikkelen zich op een speelse manier. Door themagerelateerde activiteiten aan te bieden, gaan ze net iets meer de verdieping in en wordt de taalontwikkeling geprikkeld. Er komen namelijk veel meer woorden bij kijken dan die wij in het dagelijkse leven zullen benoemen. Als het thema bijvoorbeeld ‘’wij gaan naar het strand’’ is, leert het kind bijvoorbeeld wat een vuurtoren is. Of wanneer wij het thema ‘’wij gaan naar de dokter’’ hebben, leert het kind het woord: telescoop. Het kind leert dus woordjes die ze in het dagelijkse leven niet altijd tegen zullen komen.

Ik stimuleer de ontwikkeling van uw kind door te zorgen voor een uitdagende en betekenisvolle omgeving. Dit hoeft niet alleen bij mij thuis te zijn, maar wij zoeken bijvoorbeeld ook speeltuintjes op. Een speeltuin met een piratenboot daagt ze bijvoorbeeld uit om een fantasiespel te spelen. Doordat ze gaan klimmen en klauteren wordt de motorische ontwikkeling gestimuleerd. Wij gaan bijvoorbeeld naar de kinderboerderij, zodat het kind uitgedaagd wordt om nieuwe dingen te leren. Het kind leert over de dieren die daar aanwezig zijn. Het leert de normen en waarden over hoe je omgaat met deze dieren. Het zelfvertrouwen wordt gestimuleerd, omdat het kind mag bijdrage bij de verzorging van de beestjes door ze eten te geven. We gaan naar het park, waar het kind elk seizoen weer nieuwe dingen ontdekt. Zo kan elke omgeving betekenisvol gemaakt worden. De hele dag door ontwikkelt het kind zich door de activiteiten die ik hen aanbied.

Vrijheid krijgen om te ontdekken en experimenteren is goed voor het zelfvertrouwen van kinderen. Als baby begint het kind de wereld te ontdekken. Het kind kruipt overal heen, stopt alles in de mond, bekijkt het spel van andere kinderen en test hoe anderen reageren op zijn/haar geluidjes en gedrag. Als peuter gaat dit nog een stapje verder. Het kind is motorisch beter ontwikkeld en kan steeds meer zelf. Het krijgt behoefte aan zelfstandigheid. Deze fase is erg belangrijk voor het zelfvertrouwen van het kind. Daarom vind ik het belangrijk om het kind de ruimte te geven om te ontdekken en te experimenteren.

Buiten zijn, buiten spelen en de natuur ontdekken, helpt het kind in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden, fantasie en creativiteit. Daarom werk ik elke dag aan een (be)leefwereld waarin contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is. Elke dag is er een moment dat wij lekker naar buiten gaan. Daarnaast heb ik een moestuintje in de tuin waar de kinderen aan mogen werken. Samen zaaien wij zaadjes en geven wij de plantjes water. Ook dit geeft het kind weer zelfvertrouwen. Door het werk dat het kindje verricht, ziet het hoe de plant zich ontwikkelt en daar heeft hij/zij voor gezorgd. Als de vrucht van het plantje rijp is, mogen de kinderen hier zelf van eten. Daarnaast leert het kind de ontwikkelingscyclus van zo’n plantje. Superleuk en interessant dus!

Hoe eerder kinderen gezond gedrag aanleren, hoe beter. Ze hebben daar de rest van hun leven profijt van. Ik help de kinderen een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Het is makkelijker jong een gezonde leefstijl aan te leren, dan op latere leeftijd een ongezonde leefstijl af te leren. Gezonde voeding en beweging spelen een belangrijke rol hierin. Bij mij eten de kinderen voldoende verse groenten en fruit en krijgen ze voldoende beweging. Een jong kind heeft vaak zelf al de behoefte aan voldoende beweging en ik geef ze de kans ook om dit te krijgen. Wij dansen, doen baby/peutergym en af en toe yoga. Daarnaast gaan wij lekker veel op pad, waardoor een kind echt wel toe komt aan zijn/haar beweging.

Ik vind het belangrijk dat een kind zich optimaal kan ontwikkelen, maar dat ik mijzelf blijf ontwikkelen om het kind hierin te stimuleren is natuurlijk net zo belangrijk! Om deze reden ben ik wekelijks bezig met het volgen van cursussen die aansluiten op de pedagogiek, kinderpsychologie en andere onderwerpen die ik kan gebruiken in mijn werk.