Soorten kinderopvang – Welke zijn er en past het beste bij je kind?

Jij wil het beste voor je kind. Tuurlijk! Je wil dat je kleine op een fijne plek is waar goed voor hem gezorgd wordt. Waar kan hij allemaal terecht en welke soort kinderopvang past het beste bij jou en je kind?

Wat kinderopvang is en welke soorten kinderopvang er zijn, lees je verder in de blog.

Wat is kinderopvang?

Kinderopvang is een prachtig woord dat wordt gebruikt voor de opvangmogelijkheden voor kinderen. Zoals peuterspeelzalen, dagopvang, gastouderopvang, opvang door een au pair of (vaste) oppas. 

Deze soorten kinderopvang kunnen aan huis zijn, maar ook op locatie. Sommige soorten kinderopvang zijn geregistreerd en dan maak je kan op kinderopvangtoeslag. Dit scheelt behoorlijk wat aan geld. Andere zijn super flexibel en ideaal voor mensen met wisselende werktijden. Lees verder en bepaal welke vorm van opvang het beste bij jouw situatie past. 

Wat is kinderopvangtoeslag?

Als je opvangvorm geregistreerd in het Landelijke Register Kinderopvang (LRK) staat, dan heb je mogelijk recht op kinderopvangtoeslag. Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderopvang. Meer weten over kinderopvangtoeslag? 

Welke soorten kinderopvang zijn er?

Er zijn verschillende soorten kinderopvang. 

Dagopvang

Dagopvang is voor kinderen die nog niet naar de basisschool gaan. Jouw kindje kan terecht bij een gastouder, au pair, (vaste oppas) of het kinderdagverblijf. Staat de gastouder of het kinderdagverblijf geregistreerd in het LKR? Dan heb je waarschijnlijk recht op kinderopvangtoeslag. 

Buitenschoolse opvang (BSO)

Buitenschoolse opvang is opvang voor kinderen buiten schooltijd. Je kind kan terecht bij een gastouder, au pair, oppas of het kinderdagverblijf. 

Tussenschoolse opvang

Tussenschoolse opvang is opvang tussen de middag voor schoolgaande kinderen. Je kan hiervoor geen kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is vaak een keuze die de school aanbiedt, maar je kan ook kiezen voor een au pair of oppas. 

Opvang door vrienden of familie

Voor opvang door bijvoorbeeld vrienden of familie kan je geen kinderopvangtoeslag krijgen. Tenzij ze gediplomeerd gastouder zijn en ingeschreven staan bij het LRK. 

Wat zijn de voordelen van de verschillende soorten kinderopvang?

Voordelen gastouder

Een gastouder heeft de juiste diploma’s en weet dus uitstekend hoe zij met kinderen om moet gaan en werkt samen met jou aan een fijne opvoeding en een goede ontwikkeling van je kind. Daarnaast kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag als de gastouder geregistreerd staat in het LRK. Omdat gastouderopvang bij jou thuis of bij de gastouder thuis is, heeft je kleine een fijne thuisbasis waar hij lekker kan spelend leren. Daarnaast is het fijn voor je kind om een vast gezicht te hebben met wie hij persoonlijke aandacht krijgt. Dit is verreweg het grootste voordeel wat ouders ervaren bij de keuze voor een gastouder.

Gastouder Hoorn 
Kinderopvang soorten kinderopvang

Voordelen au pair

Au pairs zijn super flexibel! ze werken 30 uur per week en wonen bij je in. Dit wil zeggen dat het ontzettend fijn is voor mensen die onregelmatige diensten draaien. Wat ouders zien als een groot voordeel van een au pair is dat de wasjes worden gedraaid, boodschappen worden gedaan en de kindjes worden weggebracht en opgehaald. Als je van je werk komt, staat het eten alvast klaar. Heerlijk toch?

Voordelen oppas

Vaak is de oppas nog een student en is het afhankelijk van zijn/haar schoolrooster erg flexibel. Daarnaast kan een oppas je kind ook goed helpen met huiswerk. Een vaste oppas komt elke week oppassen op de tijden dat je hem/haar nodig hebt. Vaak is de oppas ook in avonden en weekenden beschikbaar. Verder is het een grote voordeel dat iedereen oppas kan worden. Er zijn er dus genoeg en ze zijn er voor het uitkiezen!

Gastouderopvang / kinderopvang / oppas / au pair/ soorten kinderopvang

Voordelen kinderdagverblijf en BSO

Je kan altijd bij de opvang terecht, ongeacht er iemand ziek is of op vakantie gaat. Dit komt omdat er meer mensen op de locatie werken en ingezet kunnen worden. Daarnaast zijn de groepen groot (wat voor sommige een voordeel is, voor een ander weer niet) en heeft je kindje dus veel speelkameraadjes. 

Voordelen vrienden of familie

Je hebt een goede band met je vrienden en familie en je kindje heeft deze band waarschijnlijk ook al met ze. Vrienden en familie zijn vaak lekker flexibel, omdat ze je uit de brand willen helpen. Vaak is het zelfs zo dat het financieel ook erg goedkoop is of zelfs gratis. Dit is een voordeel, maar soms ervaren ouder dit ook als een nadeel. Het gevoel dat er dan iets tegenover staat kan overheersen. Het hangt natuurlijk wel af van hoe vaak dit gebeurt en van de afspraken af.

1 gedachte over “Soorten kinderopvang – Welke zijn er en past het beste bij je kind?”

  1. Pingback: Wanneer kinderopvang regelen? De beste gastouder/kinderopvang

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *