Hoeveel-kinderopvangtoeslag-kan-ik-krijgen

Hoeveel kinderopvangtoeslag kan ik krijgen?

Je wil dat je kind(eren) goed opgevangen worden terwijl je werkt. Logisch natuurlijk, maar dat is zeker niet goedkoop. Daarom is er de kinderopvangtoeslag: een tegemoetkoming in de kosten van geregistreerde opvang. Maar hoeveel kinderopvangtoeslag kan je krijgen? Lees in de blog de belangrijkste voorwaarden om kinderopvangtoeslag te kunnen krijgen.

hoeveel kinderopvangtoeslag kan ik krijgen?

Jij en je partner werken of volgen een opleiding, een inburgeringscursus of een traject naar werk. Daardoor kan je helaas niet alle dagen zelf voor jouw kind(eren) zorgen. Daar hebben wij gelukkig opvang voor. 

Wanneer kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen?

Als je werkt

Als je werkt kan je kinderopvangtoeslag aanvragen. Je hoeft niet perse een vaste baan te hebben. Het gaat er namelijk om dat je werkt. Ook als zzp’er, freelancer of artiest kom je dus in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Of als je een onderneming hebt in de zaak van jouw partner. 

Wanneer je een erkende opleiding volgt

Wanneer je een opleiding volgt kan je kinderopvangtoeslag aanvragen. De opleiding moet een erkende opleiding zijn. Dat is in ieder geval zo als je naar een reguliere middelbare school, mbo, hbo of universiteit gaat. Ook als je volwassenenonderwijs doet op het ROC of het Vavo. Wanneer je een particuliere opleiding doet, moet het wel erkend zijn door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op duo.nl kan je dit eventueel checken. 

Je volgt een traject naar werk

Als je deelneemt aan een traject naar werk om aan de slag te kunnen gaan heb je ook recht op kinderopvangtoeslag. Vaak gaat dat via het UWV of jouw ex-werkgever. Een voorbeeld van zo’n traject is een re-integratietraject. 

Inburgercursus

Als je verplicht een inburgeringscursus volgt via een goedgekeurde school kan je ook recht hebben op kinderopvangtoeslag. Op www.zoekinburgerschool.nl staan de erkende scholen.

De opvang moet geregistreerd staan

De gemeente controleert of de gastouderopvang of kinderopvang goed en veilig is. Goedgekeurde opvang staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en heeft een LRK-nummer. Zonder dit nummer kan je geen toeslag aanvragen. 

Daarnaast heb je alleen recht op kinderopvangtoeslag als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Jij en jouw kind wonen op hetzelfde adres
  • Jij en jouw kind staan allebei ingeschreven op dit adres bij de gemeente

Een deel van de kosten van de opvang betaal je zelf. Dat is een verplichte eigen bijdrage. Met de kinderopvangtoeslag kan je het andere deel betalen. Hoeveel dit is, hangt af van jouw/jullie inkomen.

Hoeveel geld krijg je dan vergoed? 

Hoeveel geld je krijgt vergoed voor de kinderopvang of gastouderopvang is verschillend. Er is geen vast bedrag dat vergoed wordt. De belastingdienst kijkt naar drie dingen voor de vergoeding, namelijk: het uurtarief van de opvang, het aantal uren dat jij en/of jouw partner werkt en jouw/jullie inkomen.

Klik op deze link om een proefberekening te maken om te zien hoeveel kinderopvangtoeslag jij kan krijgen.

Het maximale uurtarief voor opvang

De overheid heeft grenzen gesteld aan het uurtarief waarover jij een bijdrage krijgt. 

De bovengrens in 2022 is:

  • Dagopvang: €8,50
  • Buitenschoolse opvang: €7,31
  • Gastouderopvang: €6,52

Betaal je meer dan de maximum uurtarief? Dan krijg je voor de kosten boven de maximum uurtarief geen kinderopvangtoeslag. 

Het inkomen

Hoeveel kinderopvangtoeslag kan ik krijgen?

De hoogte van de kinderopvangtoeslag wordt ook bepaald door jouw/jullie inkomen zoals al eerder vermeld. Hoe hoger jouw/jullie inkomen, hoe lager de toeslag. In deze toeslagentabel van de belastingdienst kan je zien hoeveel kinderopvangtoeslag jij kan krijgen en welk percentage voor jou/jullie geldt. Je moet hiervoor wel eerst jouw/jullie (gezamenlijke) inkomen weten.

Vragen

Heb je nog vragen over kinderopvangtoeslag? Stuur mij dan een bericht door op deze link te klikken.

3 gedachten over “Hoeveel kinderopvangtoeslag kan ik krijgen?”

  1. Pingback: Soorten kinderopvang - Welke zijn er en past het beste bij je kind?

  2. Pingback: Wat kost een gastouder? - Op zoek naar een gastouder in Hoorn?

  3. Pingback: Wanneer kinderopvang regelen? De beste gastouder/kinderopvang

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *