Voordelen gastouderopvang

Wat is een gastouder?

Voordat wij het gaan hebben over de voordelen van gastouderopvang is het misschien fijn om hier meer over te vertellen. Wat is een gastouder nou eigenlijk? Een gastouder is iemand die in thuis of bij jou in huis betaalde kinderopvang verzorgt voor een kleine groep kinderen. Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opvangen. Het exacte aantal hangt af van de leeftijd van de kinderen. Een gastouder mag 5 kinderen opvangen jonger dan 4 jaar, 4 kinderen jonger dan 2 jaar of 2 kinderen jonger dan 1 jaar. Hierbij tellen de eventuele eigen kinderen van de gastouder onder de tien ook mee.

Voordelen gastouderopvang. kind die met blokken speelt.

Waarom kiezen voor gastouderopvang?

Bij een gastouder wordt jouw kind gezien en gehoord, er is genoeg ruimte voor één-op-één aandacht. Ook is er oog voor de ontwikkeling van je kind. Je gastouder is een gekwalificeerde opvang professional die jouw kind goed leert kennen en precies weet op welke vlakken het graag wordt uitgedaagd. In deze blog kom je meer te weten over de voordelen van gastouderopvang.

Twijfel je tussen gastouderopvang of kinderopvang? Klik op deze link om hier meer over te lezen.

Wat is het doel van een gastouder?

Door je kind op te laten vangen door een gastouder, geef jij je kind alle gelegenheid om zich de normen en waarden van deze samenleving eigen te maken. Zo draagt de gastouder bij aan de ontwikkeling van je kind tot een evenwichtig individu. Met een sociale houding en die open staat voor andere meningen en zich verantwoordelijk voelt voor zijn omgeving.

Letters, number, coginitieve ontwikkeling kind. Voordelen gastouderopvang.

Wat kost een gastouder?

Wat kost een gastouder? Jij en je gastouder spreken samen een vergoeding per kind per uur af. Dit kan ook een vast bedrag per uur zijn, ongeacht of je gastouder op 1 of bijvoorbeeld 3 kinderen past. Een gastouder is altijd aangesloten bij een gastouderbureau. Zij regelen de bemiddeling en betalen de gastouder loon uit. Voor de bemiddelingskosten rekent het gastouderbureau een bedrag per maand naast de kosten voor de gastouder. Wat het bedrag is, ligt eraan bij welke gastouderbureau jij en je gastouder aangesloten staan.

Omdat gastouderschap een geregistreerde vorm van kinderopvang is kan je als ouder hiervoor kinderopvangtoeslag krijgen. Dit vraag je aan bij de Belastingdienst binnen drie maanden nadat de opvang is begonnen.

Voordelen van gastouderopvang 

Twijfel je of je wel of geen gebruik wil maken van gastouderopvang? Dat is begrijpelijk, want dit kan een lastige keuze zijn. Je moet namelijk een deel van de opvoeding van je kinderen toevertrouwen aan een ander. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een gastouder die goed bij je past. Een gastouder die goed aansluit bij jouw normen, waarden en opvoedstijl. 

Jongetje aan het spelen. Voordelen gastouderopvang.

Hier een aantal voordelen als je kiest voor gastouderopvang:

  1. Ontwikkeling van de sociale vaardigheden 

Een goede gastouderopvang is van groot belang voor de ontwikkeling van de sociale vaardigheden van je kind. Dit is een groot voordeel van gastouderopvang. Kinderen doen op de gastouderopvang namelijk andere ervaringen op dan thuis. Ze leren er met andere kinderen om te gaan. De gastouder stimuleert het onderlinge contact tussen de kinderen door samen te delen, spelen en ontdekken. Je kind leert voor zichzelf op te komen, rekening te houden met anderen en vriendjes te maken. Dit alles vormt een goede basis voor het sociale gedrag van je kind in zijn of haar verdere leven.

  1. Stimuleert de algehele ontwikkeling

Niet alleen op sociaal vlak leert je kind veel op de gastouderopvang. Ook op andere ontwikkelingsgebieden steekt je kind veel op. Hierbij kun je denken aan de motorische ontwikkeling, die gestimuleerd wordt door lekker veel te bewegen. Zowel de grove als de fijne motoriek wordt gestimuleerd. De gastouder zorgt ervoor dat alle ontwikkelingsgebieden gestimuleerd worden. Ook de creatieve en cognitieve ontwikkeling wordt gestimuleerd, bijvoorbeeld door het lezen van boekjes en het zingen van liedjes. Spelenderwijs leert je kind allerlei vaardigheden die bijdragen aan zijn of haar ontwikkeling. Nog een enorme voordeel van gastouderopvang dus!

  1. De wereld van je kind vergroten 

Kinderen hebben van nature de drang om nieuwe dingen te ontdekken. Bij de gastouderopvang merkt je kind dat er ook een andere omgeving is dan thuis. Dat is belangrijk: het besef dat de wereld verder rijkt dan alleen het vertrouwde en dat daar misschien andere regels gelden. Als je kind gewend is bij de gastouderopvang en zich daar veilig en vertrouwd voelt, bouwt het zelfvertrouwen op. 

  1. Zelfstandigheid 

Als je kind naar de gastouder gaat, is afscheid nemen soms moeilijk. Toch leren kinderen ook hier ontzettend veel van. Als ouder ben jij degene waar je kind het liefst bij in de buurt is. De gastouderopvang is een veilige omgeving waarin je kind leert om te gaan met het feit dat jij weggaat en er op leert te vertrouwen dat je terug komt.

  1. Spelenderwijs ontwikkelen

Sommige gastouders hebben een pedagogische achtergrond en werken volgens een pedagogisch beleid. De gastouder doet verschillende activiteiten die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van je kind. Hierbij kun je denken aan bewegingsspelletjes, buiten spelen, voorlezen, muziek maken, dansen, knutselen en nog veel meer. Een gastouder zorgt ervoor dat je kind gehoord en gezien wordt. De gastouder let er op dat je kind in zijn of haar eigen tempo kan ontwikkelen. Dankzij de persoonlijke aandacht weet ze precies wanneer je kind meer sturing of aandacht nodig heeft.

  1. Gastouderopvang is voordelig

Uit onderzoek blijkt dat gastouderopvang gemiddeld 20% goedkoper is dan een kinderdagverblijf. Daarnaast heb je ook nog recht op kinderopvangtoeslag. 

  1. Gastouderopvang door gekwalificeerde professionals

Gastouders zijn minimaal in het bezit van een MBO diploma Helpende Zorg en Welzijn of een pedagogische opleiding en een certificaat Kinder EHBO en Meldcode. Daarnaast beschikken gastouders en inwonende boven de 18 jaar over een Verklaring Omtrent Gedrag. 

  1. Gastouderopvang Hygiënisch en veilig

Gastouderbureaus evalueren de gastouderopvang elk jaar met zowel ouders als gastouders. Daarnaast controleren zij en de GGD de opvanglocatie elk jaar op veiligheid en hygiëne.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *